Kat met eigenaar

Als je in een huis met meerdere bewoners woont, heb je misschien gemerkt dat je kat meer dan de meeste mensen aangetrokken wordt tot een enkeling. We weten allemaal dat katten heel kieskeurig kunnen zijn over wanneer en wanneer ze niet met hun mensen om moeten gaan, en ze staan ​​bekend om hun afstandelijkheid. Hebben katten een favoriet persoon, of is de kennelijke voorkeur gewoon toeval? We hebben wat onderzoek voor je gedaan en hebben het antwoord op je vragen!

Veel gedomesticeerde katten kiezen een favoriete persoon. Hun keuze van persoon komt voort uit een verscheidenheid aan factoren die te maken hebben met communicatie en gevoelens van veiligheid. Hoewel de meeste katten een favoriet persoon zullen kiezen, uiten sommige katten nooit een verlangen naar menselijke interactie.

Nu je weet dat katten een favoriet persoon kunnen en vaak zullen kiezen, blijf je verder leren over hoe de kat beslist wie hun favoriet zal zijn en enkele andere vragen die je zou kunnen hebben over het gedrag van je kat. Blijf lezen voor alle details!

Hoe kiest een kat een favoriete persoon?

Laten we eens kijken naar de verschillende redenen waarom wordt aangenomen dat een kat een favoriet persoon kiest. Alle of slechts een van deze redenen kunnen een factor zijn, of het kan iets anders zijn. Katten zijn individuen net als wij! Zelfs met dat gezegd zijnde, zijn er enkele duidelijke overeenkomsten.

Communicatie

De belangrijkste reden waarom uw kat een bepaalde persoon kiest, is dat ze zich het meest begrepen voelt door die persoon. Katten miauwen niet veel naar elkaar, maar ze miauwen wel naar mensen. Als een persoon lijkt te begrijpen wat de kat probeert te communiceren, hetzij vocaal, hetzij met lichaamstaal, zullen ze naar die persoon aangetrokken worden. Als je kat het gevoel heeft dat je hun manier van communiceren begrijpt, dan hebben ze er vertrouwen in dat aan hun behoeften zal worden voldaan, en dus op jouw manier de meeste aandacht en genegenheid tonen!

Veiligheid

Als een kat voelt dat u hem veiligheid biedt, zullen ze naar u toe aangetrokken worden en u hun welzijn toevertrouwen. Dit gevoel van veiligheid kan zich ontwikkelen als u vaak hun grenzen respecteert en hen geen genegenheid oplegt. Omdat ze zich niet veilig voelen, kiezen veel katten kinderen niet als hun favoriete persoon, omdat kinderen soms moeite hebben om de persoonlijke ruimte van een kat te respecteren.

Voedsel

Een kat kan zijn of haar persoon kiezen, want dat is de persoon die voor het voer zorgt. Als u de neiging heeft om degene te zijn die de voerbak vult, dan bent u waarschijnlijk de persoon die de kat kiest. Als een kat weet dat jij de leverancier bent, tonen ze hun waardering door vaker genegenheid te hebben.

Hoe weet u of uw kat een favoriet persoon heeft?

Katten tonen hun genegenheid en vertrouwen op verschillende manieren. Als uw kat het volgende gedrag vertoont ten opzichte van één persoon in het bijzonder, dan is deze waarschijnlijk de favoriet van de kat:

 • Kopjes geven
 • Een trillende staart of staart gewikkeld om iemands been
 • Hun persoon verzorgen, zoals het likken van het gezicht, de oren of het haar
 • Spinnen
 • Hun buik laten zien
 • Geschenken schenken, zoals muizen, vogels of zelfs stukjes afval waarmee de kat heeft gespeeld
 • Langzaam knipperen met de ogen
 • Hun persoon volgen

Sommige katten zijn vrijwel onzichtbaar voor iedereen behalve hun favoriete persoon. Als je kat maar aan één persoon aandacht geeft, dan hebben ze die persoon als hun favoriet gekozen.

Onthoud dat sommige katten deze dingen niet doen en niet met mensen willen communiceren. Dit soort katten is over het algemeen wild geworden tot volwassenheid en heeft moeite met domesticatie. Het is belangrijk om geen interactie met deze afstandelijke poesjes te forceren. Ze zullen een persoon uitkiezen als ze er klaar voor zijn.

Hoe weet u of uw kat een band met u heeft?

Er zijn veel manieren waarop uw kat u laat weten dat ze een band met u hebben, die verder gaat dan wat hierboven is vermeld. Naast de gedragingen die in het vorige gedeelte zijn opgesomd, zal een kat:

 • Een persoon kneden die ze vertrouwen.
 • Zich uitstrekken en gapen als ze hun gehechte persoon zien.
 • Tussen u en uw laptop gaan staan ​​om uw volledige aandacht te verzekeren.
 • Miauwen naar je.
 • Tjilpen naar je.

Hoe weet u of uw kat u niet leuk vindt?

Katten geven veel signalen af ​​dat ze niet gelukkig met je zijn. Ze proberen het absoluut niet geheim te houden. In een goede misbruikvrije relatie tussen kat en mens, zou je deze symptomen niet moeten zien. Als ze plotseling verschijnen, kunnen ze een gezondheidsprobleem betekenen, en het kan tijd zijn om de zaken met uw dierenarts te bespreken.

Een onfeilbare manier om erachter te komen of uw kat u niet leuk vindt, is hun staartpositie in uw aanwezigheid. Als ze hun staart laag houden in plaats van rechtop, zijn ze defensief. Als de kat zijn staart om zichzelf heeft gekruld, is het zeker tijd om terug te trekken.

Andere fysieke signalen kunnen wijzen op een afkeer van uw kat. Als hun oren naar achteren gericht zijn, hun rug gebogen is dan zijn ze geagiteerd. Laat je harige vriend het beste met rust als deze tekenen aanwezig zijn. Een onrustige kat kan zelfs bijten, krabben of sissen. Ook al zijn katten klein, ze kunnen zeker in je scheuren als ze dat willen, dus doe je best om uit de buurt te blijven als de kat agressief is.

Waarom blijft je kat bij je weg?

Als je kat regelmatig de kamer verlaat als je binnenkomt of verborgen blijft, is de kans groot dat ze zich niet op haar gemak voelt bij jou. Dit kan het geval zijn bij een pas geadopteerde kat, vooral bij een kat met een geschiedenis van mishandeling. Die kat zal waarschijnlijk afkerig zijn van de aanwezigheid van de meeste mensen, en mogelijk een band met een of twee creëren.

Andere katten zijn gewoon gevoelig voor specifieke geuren of geluiden die ze associëren met bepaalde mensen in hun huishouden.

Hoe u een kat u aardig doen vinden

Soms is de beste manier om een ​​kat jou aardig te doen vinden, door te stoppen met te hard proberen. Zorg ervoor dat u uw kat altijd eten en drinken geeft en laat de kat de rest bepalen. Als u aan het spelen bent, let er dan op hoe uw kat het leukst vindt om het beste te spelen en te herhalen, maar dwing de kat nooit om met u om te gaan. De kat zal kiezen wanneer en hoe hij wil communiceren. Als je aanbiedt om met een speeltje te spelen, dring dan niet aan de kat als deze ongeïnteresseerd is.

Als je kat wel op je let, knuffel of knijp er dan niet in en forceer hem niet te kussen. Wrijf niet over hun buik totdat er een stevig vertrouwen is gevestigd.

Zorg voor een rustige en kalme omgeving als u wilt dat uw kat gedijt en van uw gezelschap geniet. Als u andere huisdieren heeft, verwaarloos uw kat dan niet en laat ze niet over aan dit nieuwe dier. Houd het voer- en speelschema aan dat u met uw kat heeft opgesteld om een ​​vertrouwensband te behouden.

Herkennen katten gezichten?

Katten herkennen hun baasjes over het algemeen, maar dit kan meer zijn vanwege hun stemmen of geuren. Met dat gezegd zijnde, zijn er niet veel wetenschappelijke studies met betrekking tot dit. Deze studie concludeert dat katten bepaalde emoties op het gezicht van hun baasjes kunnen herkennen, maar niet noodzakelijkerwijs een gezicht herkennen als een onderscheid tussen andere mensen. Dit is een gebied dat grotendeels onaangetast is door de wetenschap. Over het algemeen gebruiken katten gezichten niet echt om mensen te identificeren.

Vergeten katten ooit hun baasjes?

Katten kunnen zich hun baasjes mogelijk meerdere jaren herinneren. Katten hebben vrij goede herinneringen op de lange termijn, hoewel honden op dit gebied een beetje superieur zijn. Het instinct van een kat is om te overleven. En een deel van onthouden hoe te overleven, is weten hoe je aan voedsel en water kunt komen. Als u een goede katteneigenaar was en uw huisdier werd altijd gevoed, gedrenkt en goed verzorgd, dan zal het u jarenlang onthouden als een kwestie van overleven.

Beschermen katten hun eigenaren?

Katten beschermen hun baasjes. Dit komt omdat een kat je niet als een "eigenaar" beschouwt, maar als hun territorium, hun bezit. Katten zijn territoriale dieren. Daarom beschermen ze iemand die ze als 'van hen' beschouwen. Als je thuis meerdere katten hebt, kan het zijn dat de ene de andere van je schoot duwt of boos staart als ze het gevoel hebben dat de andere kat hun territorium binnendringt.

Naast het beschermen van territorium, merkt u misschien dat uw kat zich hyperbewust is van uw emotionele toestand, en dat ze u proberen te troosten als uw humeur minder dan geweldig is. Dit is nog een voorbeeld van hoe uw kat beschermend is.

Tot slot

Veel gedomesticeerde katten kiezen een favoriete persoon. Verschillende factoren zorgen ervoor dat een kat een specifieke persoon als favoriet kiest. De kat moet zich begrepen, veilig en goed gevoed voelen. Als u niet de favoriet van uw kat bent, of als het lijkt alsof ze u misschien niet eens mogen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit kan altijd veranderen door meer over uw kat te leren en uw best te doen om de grenzen van uw harige vriend te respecteren.