Liggende kat - Pixabay

We weten allemaal dat katten in verschillende soorten en maten voorkomen. Van slank tot gespierd, we willen dat al onze harige vrienden gezond zijn. Misschien heb je het duidelijke gevoel van de ruggengraat van je kat opgemerkt tijdens het aaien, en maak je je zorgen. Moet je de ruggengraat van een kat kunnen voelen? We hebben wat onderzoek gedaan en hebben belangrijke informatie voor je.

Als je je hand langs de rug van je kat laat lopen, zou je de ruggengraat van de kat moeten kunnen voelen. Je zou echter niet elke wervel moeten kunnen voelen. Er zit een spier / vetlaag tussen de wervelkolom en de huid, en als deze laag voldoende is, mag de wervelkolom van de kat niet knobbelig zijn. Ook mag de wervelkolom nooit zichtbaar zijn.

Nu je weet dat het oké is om de wervelkolom van je kat te voelen, gaan we bespreken hoe een ongezonde wervelkolom bij een kat eruit zou zien en aanvoelen. Veel dingen kunnen een kat met ondergewicht veroorzaken. Lees verder voor meer informatie.

Hoe weet je of je kat te mager is?

Houd er allereerst rekening mee dat eventuele gezondheidsproblemen door de dierenarts van uw kat moeten worden aangepakt. Het advies in dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen vervanging voor medisch advies.

Als uw kat te licht is, kunt u de knoppen van hun wervels voelen wanneer u een hand over hun ruggengraat strijkt. In ernstige gevallen kunnen de knoppen en ruggengraat zelf zichtbaar zijn, evenals de ribben van de kat. Als een van de botten (ribben, ruggengraat, heupen), wanneer je met je handen over je kat strijkt, extreem knobbelig aanvoelt zoals uw knokkels, kunnen ze te licht zijn.

Waarom vallen katten af?

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kat kan afvallen, van voor de hand liggend tot heel subtiel. Alleen een dierenarts kan vaststellen of je kat inderdaad ondergewicht heeft, en zo ja, waarom. Veelvoorkomende redenen voor gewichtsverlies bij katten zijn:

  1. Gebrek aan eten
  2. Orale en gebitsproblemen
  3. Stress en emotioneel trauma
  4. Suikerziekte
  5. Gastro-intestinale problemen
  6. Tumoren en kanker
  7. Hyperthyreoïdie

Laten we elke mogelijke reden eens nader bekijken.

1. Gebrek aan of moeilijkheden bij het vinden van voedsel

De meest voor de hand liggende reden voor een kat is een gebrek aan calorie-inname. Dit kan op zichzelf worden veroorzaakt door verschillende redenen.

Als de kat verwilderd is en geen toegang heeft tot voedsel van mensen, kan het moeilijk zijn om genoeg prooien te vinden die worden toegevoegd aan de output van calorieën tijdens de jacht. Als de kat niet genoeg te eten krijgt, zal ze mager zijn en waarschijnlijk te licht zijn. Wilde katten zijn gedomesticeerde dieren en hebben menselijke zorg nodig. Het voeren van wilde dieren kan hen helpen een gezond lichaamsgewicht te behouden, maar zorg ervoor dat je ze ook steriliseert.

2. Orale en tandheelkundige problemen

Katten kunnen problemen hebben met hun mond waardoor ze niet kunnen eten, zoals tandpijn, zweertjes in de mond of kaak- en keelproblemen. Als het voor een kat pijnlijk is om te eten, zullen ze het vermijden, zelfs als ze buitengewoon hongerig zijn.

3. Stress en emotioneel trauma

Stress kan er ook voor zorgen dat een kat niet eet. Een bange kat in een nieuwe omgeving blijft vaak liever verborgen dan te komen opdagen om te eten. Daarom vallen zwerfkatten vaak af. Als je een zwerfhond mee naar huis neemt, kan de kat er de voorkeur aan geven om veel tijd ondergedoken te zijn, in ieder geval totdat ze zich op hun gemak voelen en zich veilig voelen om je heen. Zorg ervoor dat je voldoende voedsel beschikbaar heeft in hun veilige kamer en blijf lang genoeg weg om ze naar buiten te laten komen om te eten.

4. Diabetes

Als een kat diabetes heeft, kan hij naar het schijnt enorme hoeveelheden voedsel eten en toch te licht worden. Dit komt omdat diabetes het niet mogelijk maakt dat een kat de calorieën die hij binnenkrijgt, op de juiste manier gebruikt vanwege de ziekte.

5. Gastro-intestinale ziekte

Darmparasieten, infecties of ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je kat overgewicht heeft. Sommige van deze ziekten kunnen een gebrek aan opname van voedingsstoffen veroorzaken, wat leidt tot extreem gewichtsverlies.

6. Tumoren

Als uw huisdier een kankergezwel heeft, kan dit leiden tot gewichtsverlies. Sommige kankercellen verbruiken calorieën, waardoor de broodnodige voeding van je kat wordt afgeleid.

7. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie kan ervoor zorgen dat uw kat meer calorieën verbrandt dan normaal. Het verhoogt de stofwisseling, waardoor een grotere inname van calorieën nodig is om uw kat te laten functioneren.

Zoek medische hulp

Voor alle bovenstaande aandoeningen is een diagnose van een dierenarts vereist om een ​​goede behandeling te garanderen. Stel een dierenartsbezoek niet uit als het gaat om de gezondheid van je huisdier, aangezien sommige van deze aandoeningen fataal kunnen zijn.

Hoe kun je een magere kat doen toenemen in gewicht?

De eerste stap om een ​​magere kat dikker te maken, is door ze naar de dierenarts te brengen. De dierenarts zal eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten of indien nodig die onderliggende gezondheidsproblemen behandelen.

Zorg ervoor dat je kat de hele dag toegang heeft tot voer. De meeste katten hebben de neiging om veelvuldig te eten in plaats van slechts een paar maaltijden te eten. Door ervoor te zorgen dat de voerbak de hele dag voer heeft, heeft je kat meerdere mogelijkheden om een ​​volle maag te houden.

Als je meerdere katten hebt, kan je kat bang zijn voor de anderen. Zet een voerbak op een plek waar je bange kat zich niet bedreigd voelt door de anderen.

Sommige katten zijn kieskeurig en eten bepaalde soorten voedsel niet. Probeer verschillende soorten voedsel op zoek naar de favoriet van je kieskeurige kat. Als ze hun neus naar droogvoer richten, probeer dan af en toe natvoer toe te voegen of andersom. Wees ijverig in je zoektocht naar het beste voer voor je kat.

Probeer het voedsel van je kat een paar seconden in de magnetron te verwarmen om het aroma te versterken. Dit zal je kat helpen meer te eten. Door een kleine hoeveelheid kippen- of runderbouillon toe te voegen aan natvoer en het op te warmen, zal je je huisdier nog meer verleiden.

Zorg ervoor dat je kat zich veilig voelt. Verplaats de voerbak naar een rustige plek en zorg ervoor dat hij niet in de buurt van iets luidruchtigs staat, zoals fietsapparatuur of ovens.

Tot slot

Als je de ruggengraat van je kat kunt voelen, is dit niet meteen een reden om je zorgen te maken. Zorg ervoor dat je geen knobbelige botten kunt voelen en de ribben of ruggengraat van je kat niet kunt zien. Als je kat geen beschermende vetlaag tussen zijn botten en huid heeft, is het tijd om de mening van je dierenarts te vragen. Onthoud dat het feit dat je kat slank is, niet betekent dat hij ongezond is, maar niemand kent jouw kat beter dan jij zelf. Elke dramatische verandering in het uiterlijk of de eetlust van je kat is het waard om naar te kijken.