katten die sproeien

Een veterinaire expert zegt dat dit gedrag een manier is voor uw kat om een ​​groot aantal berichten te verzenden, dus luister goed!

Veel kattenliefhebbers weten dat een snelle staartbeweging tegen een muur helaas meer betekent dan hallo. Katten die sproeien is vervelend gedrag dat aangeeft hoe uw kat zich voelt en waarom er iets in zijn omgeving moet veranderen.

Meestal zul je merken dat een mannelijke of vrouwelijke kat sproeit wanneer ze achteruit gaan tegen een muur, bij een deur of raam, of in de buurt van andere uitgangen en een kleine hoeveelheid urine afgeven. En ja, soms trillen ze met hun staart en lichaam terwijl ze dat doen.

Hoewel het in eerste instantie gemakkelijk is om te denken dat een kat iets ondeugends doet, is het eigenlijk een teken voor jou (het huisdier wordt de leraar!) om beter te kijken naar de algehele gezondheid en hoe het dagelijkse leven voor hem is.

Waarom sproeien katten?

Sproeien is anders dan ongepast toiletgebruik, zegt Anthony, een dierenarts "Sproeien kan gebeuren op verticale of horizontale oppervlakken, is meestal een kleinere hoeveelheid dan een 'normale' plas en wordt gebruikt voor het markeren', zegt ze. Terwijl ongepast toiletgebruik plaatsvindt op een horizontaal oppervlak, een grotere hoeveelheid urine, en meestal wordt gedaan wanneer de kat merkt dat er iets mis is.

"Dit kan betekenen dat ze zich slecht voelen, niet van het strooisel, de kattenbak of de locatie van de kattenbak houden, of dat ze de voorkeur geven aan het gebied of substraat waarop ze willen plassen", zegt Anthony. "Ik zeg altijd tegen mensen: 'plassen is communicatie'."

Als het sproeien van katten is begonnen na een ongunstige verandering, de introductie van een ander huisdier, of een conflict omdat een groep katten niet vreedzaam samenwoont, overweeg dan om een ​​kattengedragstherapeut te raadplegen. Ze zullen de situatie duidelijker kunnen beoordelen en met uw dierenarts kunnen samenwerken om meer gerichte oplossingen te bedenken voor de reden waarom uw kat zich gestrest, angstig of ongemakkelijk voelt - en sproeien om zijn punt duidelijk te maken.

Sproeien zowel mannelijke als vrouwelijke katten om hun territorium te markeren?

Anthony zegt dat elke kat het potentieel heeft om te sproeien, maar mannetjes doen het veel vaker dan vrouwtjes, en ongecastreerde mannetjes zelfs nog meer. Het is een feromoon visitekaartje. "Markeren is in feite het verzenden van berichten naar andere katten - het meest voorkomende is: 'Dit is mijn gebied, ga weg!'", zegt ze. Castratie lost het probleem echter niet automatisch op, voegt ze eraan toe, vooral als het al een tijdje aan de gang is of als er andere katten in het huishouden zijn. Daarom raadt ze aan om onder begeleiding van een professional de oorzaak van kattensproeien te onderzoeken.

Wanneer sproeien vrouwelijke katten? Ziekenhuizen geven aan dat sommige krolse katten dit gedrag ook gebruiken om bepaalde signalen over te brengen. Maar omdat hun urine tijdens de oestrische (reproductieve cyclus) vol zit met hogere niveaus van hormonen en feromonen, is het meer een 'kom hier'-baken. Dat zou als het ware meer mannelijke katten naar de tuin kunnen brengen en ze zullen zeker weer beginnen met territoriummarkering!

Anthony zegt dat als het sproeien van vrouwelijke of mannelijke katten binnenshuis te wijten is aan buitenkatten in het gebied, bewegingsgeactiveerde sprinklers kunnen voorkomen dat ze te dicht bij het territorium van de huiskat zwerven.

Hoe u de geur van kattenspray schoonmaakt en verwijdert

Kattenspray ziet eruit en ruikt naar urine, tot op zekere hoogte. Een goed gehydrateerde kat produceert lichtgele urine met zijn typische zure geur. Maar door feromonen in kattenspray is het vaak donkerder geel en ruikt het vooral scherper. Als je je kat niet echt hebt zien sproeien en alleen je neus volgt, is het waarschijnlijk dat sommige gebieden sterk geconcentreerd zijn. Dit maakt het schoonmaken uitdagender.

"Het is absoluut noodzakelijk om onmiddellijk en volledig schoon te maken om geursignalen te vernietigen", zegt Anthony. Met behulp van een enzymatisch reinigingsmiddel (geen ammoniak, omdat het een soortgelijke geur heeft als urine en dus zijn doel voorbijschiet), adviseert ze u om een ​​hoeveelheid reinigingsmiddel aan te brengen die gelijk is aan de hoeveelheid urine, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Als de vlekken ernstig zijn, moet u mogelijk professionele diensten inschakelen of, in extreme situaties, bevuilde artikelen volledig vervangen.

Hoe een kat te stoppen met sproeien?

Hoewel sommige katten miauwen om je precies te laten weten hoe ze zich voelen, zijn gedragsveranderingen - net als andere non-verbale acties - aanvullende vormen van communicatie.

Terwijl binnenshuis blijven gezonder is voor je kat in het algemeen, als hij sproeit, kan dit een signaal zijn dat hij echt wil dat je het oppikt. "Katten hebben veel evolutionaire behoeften - zoals jagen, markeren, zwerven, klimmen en verstoppen - waaraan niet vaak wordt voldaan als ze binnenshuis worden gehouden", zegt Anthony. "Dit kan resulteren in krabben, urinespuiten, agressie en ander ongewenst gedrag."

Ze voegt er echter aan toe dat sproeien niet abnormaal is of niet kan worden behandeld. Met de juiste verrijkingstools kun je je harige vriend laten weten dat je begrijpt wat hij probeert te zeggen en een boeiende omgeving bieden waar hij zeker van zal houden! "Het lijkt misschien vreemd om een ​​kat die aan je bank krabt een puzzelvoeder te geven, maar vaak zorgt mentale stimulatie in het ene gebied voor verlichting van het gedrag dat we als mensen niet leuk vinden in een heel ander gebied", zegt Anthony.

Hier zijn enkele dingen om te proberen:

  • Puzzelvoeders
  • Kattenbomen
  • Klimplanken
  • Krabpalen
  • Verstoppingsdozen
  • Catio's

Je speelse kat kan ook worden getraind om coole dingen te doen (behendigheid en hindernisbaan iemand?) om niet alleen het gedrag aan te passen, maar ook zijn natuurlijke nieuwsgierigheid op lonende manieren te prikkelen. Gebruik een clicker om hem te leren territorium te claimen met meer goedgekeurde methoden, hem bezig te houden met nieuwe trucs en hem zelfs aan te moedigen om apporteren te spelen!