Etende kat - Pixabay

Heb je de laatste tijd goed op het gedrag van je kat gelet? U zult merken dat het verzorgen een groot deel van hun tijd in beslag neemt. Katten zullen deelnemen aan de verzorging na spelen, slapen, eten en op vele andere momenten van de dag. Verzorgen is een oerinstinct voor uw kat. Dit is een van de eerste gedragingen die ze van hun moeders leren. Dus waarom verzorgen katten op deze specifieke tijden? We hebben het onderzoek gedaan en hebben ontdekt waarom katten zichzelf schoonmaken na het eten en inzicht in ander voedselgerelateerd gedrag.

Katten reinigen zichzelf ritueel nadat ze hebben gegeten, omdat het hun natuurlijke instinct is. Wilde katten moeten de voedselgeur na het eten kwijtraken om te voorkomen dat ze grotere roofdieren aantrekken. Hoewel het een overlevingsgewoonte is, is het verzorgen na het eten ook de manier waarop uw kat de algemene hygiëne in stand houdt.

Vind je het intrigerend dat je gedomesticeerde kat nog steeds een nauwe band heeft met hun wilde, natuurlijke instincten? Wij ook. Lees verder terwijl we het verzorgingsgedrag ontleden en uw vragen beantwoorden over de relatie van uw kat met hun voerbak.

Een kijkje in het verzorgingsgedrag

Katten zijn volledig uitgerust om zichzelf te verzorgen of schoon te maken. Hun tongen hebben kleine weerhaken waarmee ze gemakkelijk materialen of vuil en overtollige vacht van hun lichaam kunnen verwijderen. Hun poten fungeren als washandjes of kammen. U zult uw kat vaak hun pootjes zien likken en ze gebruiken om hun gezicht en oren te schrobben.

Verzorgen is een verwacht gedrag en moet worden aangemoedigd. Het vermogen van uw kat om zichzelf schoon te maken is gekoppeld aan andere aspecten van hun leven, waaronder:

  • Een gezonde huid behouden
  • Geeft gezondheid aan
  • Sociale doeleinden
  • Mogelijkheid om te kalmeren

Wist je dat vachtverzorging katten ook helpt bij het wegwerken van parasieten?

De katachtige tong is ruw en bedekt met kleine structuren die papillen worden genoemd. Bij het verzorgen van zichzelf na een maaltijd gebruiken de meeste katten hun poot om kleine voedselresten en resten van hun gezicht te verwijderen, waarbij ze af en toe stoppen om aan de poot zelf te likken en deze ook schoon te maken.

Waarom likken katten hun mond na het eten?

Is het je ooit opgevallen dat je kat direct na het eten snel aan zijn lippen likt? Sommige katten likken zelfs hun mond voordat ze beginnen te eten, in afwachting van het opdienen van hun eten.

Dit maakt deel uit van de routine voor zelfverzorging van katten die verband houdt met eten. De tong van uw kat begint meteen met schoonmaken, zelfs voordat de kat gaat zitten voor het juiste verzorgingsritueel na het eten. De mond is tenslotte het gebied dat het meest moet worden schoongemaakt en ook het gemakkelijkst kan worden schoongemaakt - zonder dat de poten erbij betrokken hoeven te worden.

Waarom likken katten hun poten na het eten?

Katten likken hun poten meestal meerdere keren tijdens het opruimen na de maaltijd, terwijl ze tussendoor de poten gebruiken om die moeilijk bereikbare plekken achter hun oren en over hun wangen te bereiken. Nadat het hoofdgedeelte grondig is schoongemaakt, nemen veel katten de tijd om hun poten grondig schoon te maken, vaak door er een beetje op te kauwen, om bij die moeilijk bereikbare plekken tussen hun tenen te komen.

Door de poten zo schoon te maken, kan uw kat ervoor zorgen dat alle voedselgeuren uit hun lichaam worden verwijderd. Omdat de poten betrokken zijn bij het reinigen van het gezicht en het hoofd, is het logisch om de sessie af te sluiten door de poten zelf schoon te maken.

Hoe ziet normale verzorging eruit?

U zult willen weten hoe normale en abnormale vachtverzorging er voor uw kat uitziet. Als u het verschil kent, kunt u vroege tekenen van ziekte of andere problemen die uw kat ervaart, opsporen. Uw kat zal zijn eigen methoden en stijl hebben als het gaat om hun verzorgingsgewoonten. Leer hoe het 'normale' van uw kat eruitziet door ze in hun dagelijkse routine te observeren.

Het kan zijn dat uw kat 5 tot 25% van de dag besteedt aan het verzorgen van zichzelf; dit is normaal. Katten die samenwonen, zijn vaak zowel elkaar als zichzelf aan het verzorgen. Het kan zelfs gebeuren dat uw kat u soms probeert te verzorgen. Uw kat zal zijn hele lichaam verzorgen, meestal beginnend met het gezicht en de voorpoten, langs het lichaam naar beneden en vervolgens naar de achterpoten.

Wat wordt als teveel verzorging beschouwd?

Overmatige verzorging of psychogene alopecia is een dwangmatig gedrag dat sommige huiskatten zullen ervaren. Dit is wanneer het verzorgen andere activiteiten overneemt en niet langer functioneel is.

Als je kale plekken opmerkt of plekken waar de vacht gebroken is, kan het zijn dat je kat te veel aan het verzorgen is. Deze gewoonte kan overal op het lichaam trauma aan de poten, staart en huid veroorzaken. Het verhoogde risico op huidinfecties en huiduitslag maakt overmatige verzorging gevaarlijk voor de gezondheid van uw kat.

Te veel verzorging kan worden toegeschreven aan stress of andere omgevingsfactoren. U moet advies inwinnen bij een dierenarts als u merkt dat uw kat zichzelf te veel schoonmaakt.

Meer interessant gedrag van katten rond de voerbak

Nu je alles weet wat er te weten valt over waarom katten zichzelf verzorgen na het eten, laten we eens kijken naar een paar andere interessante gedragingen die verband houden met eten. Hoewel dit niet door alle katten wordt getoond, kan dit gedrag soms voorkomen en eigenaren verbijsterd achterlaten.

Waarom krabt mijn kat op de vloer rond zijn voerbak?

Net als het verzorgen na het eten, komt het krabben van de vloer rond voer- of drinkbakken voort uit het natuurlijke instinct van uw kat. Katten worden als roofdieren beschouwd en in het wild moeten ze zichzelf beschermen tegen andere grotere roofdieren. Om zichzelf te beschermen, zullen katten voedselresten begraven of bedekken om eventuele sporen of geur te verbergen.

Dit gedrag is volkomen normaal voor uw huiskat. Als u merkt dat ze rond voedsel- of waterbakken krabben, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Waarom blijft mijn kat zijn voerbak omgooien?

U vindt het misschien frustrerend als uw kat de hele tijd zijn voerbak omgooit. Dit lijkt misschien gewoon slechte manieren, maar deze gewoonte kan het gevolg zijn van een directe oorzaak.

De snorharen van katten zijn gevoelige sensoren. Als hun voerbak niet diep of breed genoeg is, strijken hun snorharen langs de zijkanten van de kom. Deze wrijving kan uw kat ongemak bezorgen. Door de bak om te draaien, begrijpt uw ​​kat dat dit het ongemak stopt. U kunt proberen de grootte en zelfs het materiaal van uw voerbakken te veranderen om dit gedrag te corrigeren.

Als je door het wisselen van bakjes bent gegaan en geen verbetering hebt gezien, kijk dan eens naar het voer. Onze metgezellen kunnen soms kieskeurig zijn. De versheid van het voedsel, of het gebrek daaraan, kan deze omkeeractie motiveren. Misschien wilt u verschillende merken kattenvoer of verser voer proberen.

Het kan zijn dat uw kat de voerbak omdraait omdat ze aandacht vraagt. Ze hebben zich misschien gerealiseerd dat het omdraaien van de kom uw onmiddellijke en onverdeelde aandacht trekt. Probeer anders te reageren of voer uw kat uit het zicht. Dit is misschien een goed moment om te investeren in een niet-omklapbare kom voor je harige vriend.

Het omdraaien van een voerbak kan vervelend en lastig gedrag zijn, maar het is niet onmogelijk om dit te corrigeren. Het verwisselen van kommen, het verwisselen van voer of het experimenteren met verschillende voerlocaties kost weinig moeite. Wees geduldig en u zult ontdekken wat het beste is voor u en uw metgezel.

Waarom eet mijn kat haar eten nooit op?

Het kan zijn dat je de voerbak van je kat vult en terugkeert naar een flinke hoeveelheid restjes. In eerste instantie maakt u zich misschien zorgen dat uw kat geen eetlust meer heeft. Maak je nog geen zorgen.

Het is bekend dat katten meerdere keren per dag eten in plaats van alles in één keer te eten. Hun magen zijn klein en vullen zich snel. Gewoonlijk wordt voedsel overgelaten, zodat uw kat terug naar de voerbak kan gaan als ze honger krijgt.

De gewoonte om meerdere keren per dag kleine hoeveelheden te eten, is een gewoonte die teruggaat naar het wilde instinct van uw kat. Wilde katten halen hun voeding en energie uit het eten van kleine knaagdieren gedurende de dag. U kunt speelgoed voorzien van brokjes of lekkernijen om deze voedzame snacks te simuleren en het roofzuchtige instinct van uw kat te stimuleren.