Slapende kat - Pixabay

Als je een nieuwe katteneigenaar bent, zal het je misschien verbazen dat katten veel aanhankelijker zijn dan hun reputatie doet vermoeden. Je zou zelfs kunnen ontdekken dat je nieuwe harige vriend je graag als bed gebruikt. Als je je afvraagt ​​waarom je kat het leuk vindt om op je te liggen, dan heb je geluk. We hebben wat onderzoek gedaan om dit antwoord voor je te vinden.

Uw kat ligt om een ​​aantal redenen graag op u. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Een gevoel van veiligheid bereiken
  • Territoriaal zijn
  • Een band ontwikkelen
  • Liefde en genegenheid tonen
  • Comfort vinden

Welke van de bovenstaande punten op uw kat van toepassing is, hangt af van de persoonlijkheid en voorkeuren van uw kat. We zullen elk van deze redenen uitleggen om u te helpen bepalen wat uw kat motiveert om u als bed te gebruiken. Lees dus zeker verder.

Redenen waarom uw kat u graag op u ligt

Laten we eens nader bekijken waarom je katachtige maatje jou kiest als zijn comfortabele bed.

1. Een gevoel van veiligheid bereiken

Deze reden is vooral van toepassing als uw kat nog een kitten is of als u uw kat al heeft gehad sinds het een baby was. Net als mensenkinderen ontwikkelen kittens een gevoel van veiligheid bij degenen die als baby in hun behoeften hebben voorzien. Natuurlijk voelen kittens zich in het begin veilig bij hun moeder, maar omdat ze hun moeder op jonge leeftijd verlaten, ontwikkelen ze een band met de mensen die de rol van moederschap hebben overgenomen.

Het kan zijn dat uw kat op u ligt te slapen omdat hij zich het veilige gevoel herinnert dat u hem sinds zijn kindertijd hebt gegeven. Dit wil echter niet zeggen dat volwassen katten geen gevoel van veiligheid bij mensen kunnen voelen. Omdat u de verzorger van uw kat bent, begrijpt hij dat u aan zijn basisbehoeften voldoet en hem veilig houdt.

2. Je markeren als onderdeel van hun territorium

Hoewel uw kat een gedomesticeerd huisdier is, is hij het instinct om zijn territorium af te bakenen niet vergeten. Een van de manieren waarop katten territorium markeren of eigendom claimen als iets of iemand, is door feromonen over te dragen. Als je ooit hebt gezien dat je kat zijn kop ergens tegenaan wrijft, zal hij waarschijnlijk feromonen overbrengen om dat object of die persoon te markeren. Als uw kat op u gaat liggen, kan dit een manier zijn om u als de zijne of de hare te markeren.

3. Binding bevorderen

Bij u liggen of met u knuffelen is voor uw kat een natuurlijke manier om de band met u te versterken. Hoewel uw kat slaapt en niet actief met u in contact is, verhoogt het gewoon dicht bij u zijn het gevoel van veiligheid, genegenheid en nabijheid, die belangrijke elementen van uw band zijn.

In ruil daarvoor heeft knuffelen met katten ook voordelen voor mensen. Ze rapporteren een van nature verbeterde gemoedstoestand, evenals een lagere bloeddruk en verminderde stress. Op deze manier wordt de band die ontstaat wanneer katten met hun baasjes slapen, versterkt voor zowel katten als hun mensen.

4. Liefde en genegenheid tonen

De meest voor de hand liggende en waarschijnlijk meest waarschijnlijke reden waarom uw kat ervoor kiest om op u te liggen, is dat hij van u houdt. Uw kat heeft een band met u opgebouwd sinds hij een deel van uw gezin is geworden en wil gewoon bij u in de buurt zijn. Omdat katten overdag zoveel slapen, is slapen op jou een geweldige manier om bij je in de buurt te zijn en genegenheid te tonen zonder die kattenslaapjes op te geven.

Katten vertonen veel gedragingen om uit te drukken dat ze van je houden. Het kan zijn dat je kat naar je toe komt voor interactie, tegen je benen wrijft of naar je miauwt. Dit is de manier waarop een kat aandacht vraagt.

Uw kat wil misschien ook betrokken zijn bij welke activiteit u ook doet, zowel om uw aandacht te trekken als om gewoon bij u in de buurt te zijn. Het kan proberen om op je spullen te liggen terwijl je aan het werken bent, op je schoot te kruipen terwijl je een boek leest, of je door het huis volgen als je aan het schoonmaken bent.

5. Comfort vinden

Misschien heb je je kat onder de dekens van je bed gevonden, verborgen in je ladekast, of opgerold op de grond op een plek waar de zon doorschijnt. Katten slapen graag op plaatsen die warm of gezellig zijn, en uw natuurlijke lichaamswarmte maakt u geschikt voor dit belangrijke onderscheid. Je kat ligt graag op je en doet een dutje, want samen met alle andere redenen waarom ze van je genieten, ben je lekker warm. Je bent comfortabel!

Waarom ligt mijn kat graag op mijn borst?

Katten houden ervan om zich warm en veilig te voelen terwijl ze slapen. Als je katje op je borst knuffelt, geniet hij of zij van je lichaamswarmte en voelt hij zich veilig bij je in de buurt.

Is het goed als uw kat op u slaapt?

Als u allergieën of gevoeligheden voor katten heeft, wilt u waarschijnlijk voorkomen dat uw kat op u slaapt. Anders is het nuttig om uw kat op u te laten slapen. Het versterkt uw band met uw huisdier en draagt ​​bij aan een betere geestelijke gezondheid.

Betekent spinnen dat een kat gelukkig is?

Hoewel het waar is dat katten spinnen als ze gelukkig zijn, is het een algemene misvatting dat dit de enige emotie is die ze gebruiken om te spinnen. Katten spinnen ook om zichzelf te kalmeren als ze nerveus zijn, zich niet lekker voelen of pijn hebben. Om een ​​goed idee te hebben waarom uw kat spint, kunt u zijn lichaamstaal observeren. Als uw kat er ontspannen en gelukkig uitziet, is dat waarschijnlijk het geval. Aan de andere kant, herhaaldelijk een deel van het lichaam likken, een verdedigende houding aannemen of ineenkrimpen en proberen zich te verbergen, zal erop wijzen dat uw kat gewond of nerveus is.

Waarom lopen katten op je als je slaapt?

Katten lopen op je terwijl je slaapt om je aandacht te trekken en je wakker te maken. Meestal doen ze dit als ze zich vervelen en aandacht willen of als ze honger hebben en gevoed willen worden. Er zijn manieren waarop je dit gedrag kunt voorkomen, zoals je kat vermoeien met wat spelen voor het slapen gaan of een voedingsroutine creëren waarbij je niet midden in de nacht wakker hoeft te worden. Voordat u dit gedrag probeert te veranderen, moet u echter eventuele gezondheidsproblemen van uw kat uitsluiten.

Waarom komen katten in uw gezicht terwijl u slaapt?

Net als wanneer u op u loopt, kunnen katten in uw gezicht komen terwijl u slaapt om u wakker te maken en uw aandacht te trekken. Als je kat dit doet en zich vervolgens gaat settelen, wil hij waarschijnlijk gewoon naast je knuffelen om te gaan slapen.

Worden katten 's nachts eenzaam?

Sommige katten worden 's nachts eenzaam, andere niet. Als je andere huisdieren in huis hebt of je hebt gezorgd voor verschillende manieren waarop je kat zichzelf kan vermaken terwijl je slaapt, zal hij minder snel eenzaam zijn 's nachts. Persoonlijkheid speelt ook een rol. Katten die onafhankelijker zijn en liever alleen tijd doorbrengen, zullen niet merken dat ze gezelschap wensen terwijl iedereen slaapt.

Is het wreed om 's nachts een kat in een kamer te sluiten?

De meeste katteneigenaren denken dat het op zich niet wreed is om een ​​kat 's nachts in een kamer te sluiten. Als u uw kat in een bepaalde kamer moet houden om uw kat te beschermen en uw gezin comfortabel te houden wanneer het tijd is om te slapen, zou u zich geen slechte kattenouder moeten voelen.

Het is echter belangrijk dat u uw kat met geduld en zorg overzet naar dit arrangement. Als dit een nieuwe regeling is, merkt u misschien dat uw kat de hele nacht meer huilt of krabt om de kamer uit te komen. Straf uw kat niet voor dit gedrag. Waarschijnlijk is hij of zij gewoon in de war en wil hij 's nachts bij het gezin kunnen zijn.

Help je kat in plaats daarvan om zich aan te passen door wat tijd in de kamer door te brengen en jezelf vervolgens geleidelijk af te bouwen. Zorg er ook voor dat uw kat toegang heeft tot alles wat hij nodig heeft voor de nacht. Een schone kattenbak, voer, water en speeltjes zorgen ervoor dat uw kat zich meer thuis voelt. Zorg ervoor dat u de kattenbak zo ver mogelijk van het voer en water vandaan plaatst.

Waar moeten katten 's nachts slapen?

De meeste katteneigenaren laten hun katten bij hen slapen of waar de kat maar wil. In dat geval is het geheel aan de kat om zijn slaaplocatie te kiezen. Je zou kattenbedden kunnen kopen en ze op strategische locaties kunnen plaatsen, in de hoop dat Kitty er naar toe gaat. Soms werkt dat. Andere keren niet.

Natuurlijk, hoe luxe de kattenmand ook is, het kan gebeuren dat uw kat op zijn favoriete plek slaapt: bovenop u. Nu weet je tenminste waarom dat gebeurt!

Het is bijna onmogelijk om de exacte reden te achterhalen waarom uw kat ervoor kiest om op u te liggen als hij slaapt. Veel van de redenen die we hebben besproken, hebben echter een belangrijke gemeenschappelijke factor. Als uw kat ervoor kiest om als bed te dienen, kunt u er zeker van zijn dat uw kat veel aan u denkt en het leuk vindt om u in de buurt te hebben!