katten en water

Niet elke kat heeft een hekel aan water, maar we bekijken drie redenen waarom uw kat misschien niet van water houdt.

In elke kattenfilm uit onze kindertijd zijn twee dingen overduidelijk:

  1. Katten haten honden.
  2. Katten hebben een hekel aan water.

Leef je hele leven zonder katten en je gaat er maar vanuit dat die Disney-film "feiten" juist zijn.

Er zijn een aantal erg gekke, coole katten die van water houden vooral uit de keuken- of badkamerkraan terwijl je je tanden probeert te poetsen (mijn kat). Maar voor de meerderheid van onze huiskatten is water niet zo geweldig - vooral niet als het diep is, gutst of besproeid is (doe dat nooit bij je kat, trouwens!). En hoewel water absoluut noodzakelijk is voor het voortbestaan ​​van een kat, zijn er drie waarschijnlijke redenen waarom uw katten baden in het bad vermijden of gazonsproeiers duivelsgebroed vinden.

3 redenen waarom uw kat misschien niet van water houdt

1. Het zit in hun genetica

Onze gedomesticeerde kattenvrienden kunnen hun genetische geschiedenis tot in de oudheid herleiden. In vergelijking met honden zijn moderne katten een van de meest recent ontwikkelde soorten binnen de Felidae-familie. De voorouders van onze huiskat waren wilde katten die gedijden in droge habitats, zoals savannes. Ze waren niet het type dier dat het ontspannend zou vinden om te baden in een koele vijver of waterpoel, omdat open watergebieden vaak vol gevaren waren (zoals slangen en krokodillen). Dit is misschien de reden waarom onze katten zich het liefst in de zon koesteren, op knusse plekken een dutje doen en diep en koud water vermijden.

2. Het verpest hun vacht

Katten bieden uitstekende voorbeelden van zelfzorgrituelen, waaronder hun vermogen om snel te snoozen wanneer ze maar willen en te genieten van lange, luxueuze verzorgingssessies. Verzorging is van cruciaal belang voor het mentale en fysieke welzijn van een kat. Niet alleen verlost het een kat van matten en houdt het hun vacht glanzend, het biedt hen ook de kans om zichzelf te controleren op vlooien, teken of andere vervelende parasieten of huidaandoeningen en helpt hen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Nat worden, vooral als het als een verrassing komt, verpest al het werk dat is gedaan door een recente trimbeurt en kan ervoor zorgen dat uw kat zich onverzorgd en fysiek ongemakkelijk voelt.

3. Het ruikt raar

Het reukvermogen van een kat is extreem krachtig en cruciaal voor hun manier van leven. Katten hebben zeer gevoelige neuzen die misschien beter zijn in het onderscheiden van geuren dan hondenneuzen. Het water dat door onze huiskranen komt, bevat nogal wat chemicaliën en water dat lange tijd in een kom heeft gezeten, neemt ook nieuwe geuren aan. Deze geuren zijn allemaal waarneembaar voor je kieskeurige kat die zichzelf waarschijnlijk net een mooie, lange trimbeurt heeft gegeven. Ze wil niet dat dat vieze water (naar haar neus) de geur van haar mooie vacht verandert, en ze wil het zeker niet proeven de volgende keer dat ze haar rug of haar voeten likt.

Hebben alle katten een hekel aan water?

Hoewel veel van onze pittige katten geen fan zijn van douchen of spetteren, houden sommige katten ervan om een ​​duik te nemen of hun pootjes onder stromend water te houden. Elke kat is anders en heeft verschillende voorkeuren voor niet alleen hoe ze water drinken, maar ook voor hoeveel of hoe vaak ze ermee in contact komen. Veel katten vinden spelen met water een geweldige verrijkende activiteit.

Hoe kan ik een kat wassen die misschien niet van water houdt?

Eerste dingen eerst: Forceer uw kat nooit in de badkuip! Probeer in plaats daarvan een kleine hoeveelheid water in een kom of in je gootsteen te gieten en kijk of haar interesse om ermee te spelen het overneemt. Dan, terwijl ze in het water speelt of slaat naar het water dat uit de kraan komt, kun je haar een favoriete traktatie geven terwijl je haar langzaam baadt. Als ze geen enkele hoeveelheid water lekker vindt, kun je haar jas nat maken door een washandje in de kom te weken en haar zachtjes af te wrijven.

Als je kat nooit lijkt te genieten van nat worden of een bad nemen, kun je shampoos zonder water proberen, of een afspraak voor haar maken met een ervaren kattentrimmer. Elke kat moet schoon worden, hetzij via een bad aan huis of met de hulp van een professionele kattentrimservice. Als je rekening houdt met de voorkeuren van je kat voor water, kun je er zeker van zijn dat je kat gezond en gelukkig is.